• Magyar
  • English

Hajfestés várandósság alatt? Szabad vagy árt a babának?

Természetes, hogy a kismamák mindent meg szeretnének tenni babájuk egészségéért, így a hajfestés kérdése is terítékre kerül. Mi is szerettünk volna utána járni a kérdésnek, hogy tisztább képet kaphassunk a várandósság alatti hajfestés esetleges veszélyeiről.

Mint azt sokan tudják, a hajfestékek különböző kémiai anyagokat tartalmaznak annak érdekében, hogy elérjék a kívánt hatást. Sokak fejében azonban, a „kémiai anyagok” szavak hallatán azonnal káros vegyi anyagok és ártalmas következmények merülnek fel, ám a helyzet szerencsére nem ennyire baljós. A piacon léteznek ammóniamentes hajfestékek, amelyek használata esetén semmilyen káros következmény nem igazolódott a magzatra nézve, így azok használata megengedett a terhesség alatt is.

Figyelembe véve a hajfestékekben található toxikus anyagok kis mértékű jelenlétét, valamint a rövid ideig tartó kontaktidőt, a hajfestés negatív hatása nem valószínűsíthető. A fokozott biztonság érdekében azonban javasolt olyan festési technikák alkalmazása, amelyek esetén a hajfesték nem érintkezik a fejbőrrel, ahol az anyagok a véráramba tudnának jutni. Ilyen megoldások lehetnek a melírozás, valamint a manapság igen népszerű balayage.

Hajunk színezését tekintve az általános javaslat az, hogy amennyiben megoldható, a terhesség első trimeszterében kerüljük a hajfestést, hisz a magzat életében az első 12 hét kritikus jelentőségű.

Nem szabad elfelejteni, hogy a hajfestékben található kémiai anyagok nem csak a fejbőrön át kerülhetnek a véráramba, hanem a kezeken át is, így várandós fodrászoknak, illetve az otthon saját maguk haját festő kismamáknak a gumikesztyű használata különösen fontos!

A terhesség alatt lezajló hormonális változásokra való tekintettel azonban nem szabad elfelejteni azt a lehetőséget, hogy hajunkat a festékek más mértékben foghatják meg, így elképzelhető, hogy az elért eredmény eltér a korábbiaktól, abban az esetben is, ha pontosan ugyanazt a festéket használtuk!

Oszd meg ezt a bejegyzést!
Hajápolás

Tévhitek a hajmosásról

Életünk során megszámlálhatatlan alkalommal mossuk meg a hajunkat, így azt gondolnánk, hogy egy elronthatatlan dologról van szó. Megnyitjuk a vizet, rányomjuk a hajunkra a sampont, balzsamot, lemossuk azokat, majd jön a hajszárító és készen is vagyunk. Ám a folyamat ennél picit bonyolultabb. Számos tévhit kering a témával kapcsolatban, amit nagyanyáinktól, a reklámokból és innen-onnan összeszedtünk az évek alatt. Hajunk megfelelő ápolása érdekében megvizsgáltuk azokat a „tényeket”, kérdéseket, amelyek nem feltétlenül állják meg a helyüket.

Elolvasom