• Magyar
  • English

Táplálkozásunk hatása hajunk egészségére

Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden befolyásolhatja hajunk és fejbőrünk egészségét. Kiemelkedő hatással van rá életvitelünk, amibe természetesen beletartozik az étkezésünk is. Ahogyan a szervezetünknek, a fejbőrünknek, hajunknak is szüksége van tápanyagokra, vitaminokra.

Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden befolyásolhatja hajunk és fejbőrünk egészségét. Kiemelkedő hatással van rá életvitelünk, amibe természetesen beletartozik az étkezésünk is.

Ahogyan a szervezetünknek, a fejbőrünknek, hajunknak is szüksége van tápanyagokra, vitaminokra.

A keratin szót biztosan senkinek sem kell bemutatni

A keratin nevű fehérje hajunk 97%-át alkotja. Ezért nagyon fontos, hogy a fehérje megfelelő mennyiségben legyen jelen szervezetünkben. Annak érdekében, hogy hajszálaink megerősödjenek, érdemes fehérjében gazdag ételeket fogyasztanunk, mint például a tejtermékek, tojás, csirke, hal stb. Vegetariánus életmód esetén a legfőbb fehérje források a gabonafélék, hüvelyesek, magvak.

Bemutatunk még számos vitamint és ásványi anyagot is, melyek bevitelével Ön is tehet hajának és fejbőrének egészségéért.

Az A vitaminnak a faggyútermelésben van szerepe. Ha szervezetünkben nincs jelen kellő mennyiségben, fejbőrünk nem termel elég faggyút, így szárazzá válhat. Hogy elkerüljük az emiatt kialakuló kellemetlen viszketést, töredező hajat, fogyasszunk például sárgarépát, sütőtököt vagy akár édesburgonyát, melyek mindegyike A vitaminban gazdag.

Szervezetünk számára elengedhetetlen a C-vitamin bevitele, mely nem csupán immunrendszerünket erősíti, de elősegíti a kollagén termelését is, amely megerősíti hajszálainkat. Nagy mennyiségben megtalálható a citrusfélékben, áfonyában, illetve brokkoliban.

A C-vitamin jótékony hatásai közé tartozik még, hogy segíti a vas felszívódását. Amennyiben szervezetünkben nincs elegendő vas, előfordulhat, hogy el kezd hullani a hajunk. Ez annak köszönhető, hogy a vas erősíti a haj gyökereit. Így a vashiány könnyen hajhulláshoz vezethet. Elkerülhetjük, ha elegendő vörös húst, spenótot vagy éppen kelkáposztát fogyasztunk.

Kevéssé ismert a biotin (H vitamin) hatása a hajra, pedig erre a vitaminra is szükségünk van a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepet tulajdonítanak neki a kopaszodás és az őszülés lassításában. Kiváló biotinforrás a máj, vese, tojássárgája, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő.

Szintén hajhullást és száraz fejbőrt okozhat a cink hiánya. Legjobb cinkforrásnak tartják a teljes kiőrlésű gabonákat, a tojást, illetve a marhahúst. Az olajos magvakban is található cink, valamint E vitamin is. Utóbbi rendkívül fontos a nap elleni védelemben, hiszen az UV sugarak hatására hajunk nagy mértékben károsodhat.

A BALANCE termékcsaládban található Hajvégápoló szérum és az All In Elixír is tartalmaz E vitamint a nap káros hatásai kivédésének érdekében.

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Milyen bőrtípusom van?

Bőrünk a legnagyobb szervünk, mely számos fontos funkciót lát el a védelemtől a méregtelenítésig. Éppen ezért fokozott figyelmet igényel. Ápolása azonban nem mindenkinél egyforma. Annak érdekében, hogy bőrünk a számára legjobb törődést kapja, fontos tudnunk, hogy milyen bőrtípusunk van.

Elolvasom